English 

ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ


Διάλεξη 26ης Νοεμβρίου 2009


Τεχνικές Δομητικής Αναβάθμισης Κατασκευών σε Σεισμό - Συστήματα Ενεργητικής Μετέντασης. Παραδείγματα Εφαρμογών από τον Ελληνικό και τον Διεθνή χώρο

 

Νέα Τεχνολογία
Οι παθητικές δομητικές ενισχύσεις (απλή επικόλληση) με ανθρακοελάσματα Sika Carbodur αποτελούν πλέον γνωστή τεχνολογία, που εφάρμοσε η Sika από τις αρχές τις δεκαετίας του 1990, για αύξηση της φέρουσας ικανότητας σε κατασκευές οπλισμένου σκυροδέματος, καθώς και φέρουσες τοιχοποιίες, μεταλλικές και ξύλινες κατασκευές. Η τεχνολογική υπέρβαση δεν περιορίστηκε στα συστήματα αυτά και μέσα στην επόμενη δεκαετία νέες τεχνικές και μεθοδολογίες ήρθαν στο προσκήνιο με συστήματα ενεργητικής ενίσχυσης (μετένταση ανθρακοελάσματος), που προέκυψαν από συνέργειες με καταξιωμένους μελετητικούς και κατασκευαστικούς οίκους.

Η βέλτιστη χρηστικότητα των υψηλών εφελκυστικών αντοχών των ανθρακοελασμάτων Sika CarboDur, που βρίσκονται σε συνεχή ένταση (ενεργητική επέμβαση), αποφέρουν μείωση από 30% έως 50% της απαιτούμενης διατομής παθητικής ενίσχυσης, καθώς και άμεση μείωση των εφελκυστικών τάσεων του καμπτόμενου σιδηροπλισμού του δομικού στοιχείου. Επιπρόσθετα χαρακτηριστικά της ενεργητικής ενίσχυσης είναι η υψηλή αντίσταση έναντι της φωτιάς, καθώς δεν απαιτείται η επικόλληση των ανθρακοελασμάτων με ρητίνες, ενώ παράλληλα διασφαλίζουν μια πλήρως αναστρέψιμη εφαρμογή σε αναστηλωτικά έργα, σύμφωνα με τους διεθνείς καταστατικούς χάρτες αναστηλώσεων.

Εφαρμογές
Επίσης, θα παρουσιαστούν εθνικές και διεθνείς αναφορές έργων τόσο σε κτιριακά όσο και  σε έργα πολιτικού μηχανικού, όπου έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία οι τεχνολογίες δομητικών ενισχύσεων Sika Carbodur. Οι αναφορές αυτές αποτυπώνουν ευδιάκριτα το εύρος χρηστικότητας των σύνθετων υλικών, τόσο για τις πλέον συνήθεις κατασκευές Ω.Σ. (δηλ. με αύξηση καμπτικής ικανότητας σε πλάκες και δοκούς, περίσφιγξη υποστυλωμάτων), καθώς επίσης και σε επεμβάσεις αύξησης της φέρουσας ικανότητας σε φέρουσες τοιχοποιίες, ξύλινες και μεταλλικές κατασκευές. Επιπλέον, μεγάλης κλίμακας έργα, όπως αυτά της γεφυροποιίας, καθώς και εφαρμογές σε ειδικά αντίξοες συνθήκες συνθέτουν μια ολιστική προσέγγιση της τεχνολογικής ευρηματικότητας των τεχνολογιών Sika.

Ομιλητές:

  • Γιώργος Καρύδης
    Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός
    MSc Δομητικής Αποκατάστασης, Επισκευής & Προστασίας
    MSc Αναστήλωσης Μνημείων
    Τεχνικός Διευθυντής Sika Hellas ABEE
  • Thierry Berset
    Civil Engineer
    Corporate Engineer - Structural Strengthening
    Sika Services AG